Husbilssemester –Nationalparker och unika landskap

Destination Naturen-restips

Med en husbil kommer ni riktigt nära naturen på er Sverige semester.  Även i olika skyddsområden är den svensk naturen tillgänglig om ni respekterar Allemansrättens regler. Ge er av på ett familj -och naturäventyr. 

 Med en cykel kan ni lätt cykla in och utforska unika landskap och naturområden runt om i Sverige 

Du får ett specialerbjudande när du hyr cykel från Cykelkungen när du bokar husbil hos oss. Se tillgänglighet för hyra husbil den vecka du tänkte resa med familjen.

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Husbil i skogen

Allemansrätten, nyckeln till din naturresa i Sverige

Semester, ställplatser och aktiviteter i naturen

Allemansrätt som ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Tack vare allemansrätten är svensk mark tillgänglig för naturnära upplevelser. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar bär eller lagar mat. Man behöver nämligen ta ansvar för växter och djurliv och visa hänsyn mot markägare.  

 Det finns det många möjligheter för husbilsfantaster att semestra och parkera naturen. När ni reser med husbil. Läs gärna reglera för allemansrätt och för att köra husbil i naturen ( texten är på engelska).

Just i skogen glömmer man ofta att man rör sig på mark som faktiskt ägs av någon. En av de största skogsägarna är företaget Sveaskog med 14 procent av den produktiva skogsmarken. Vårt lands långa tradition inom skogsbruk gör att 75 procent av Sveriges skog idag är kulturskog, de resterande 25 procent kallas för naturskog. Skogsägarna ser till att spara värdefulla skogsområden. Sveaskog omvandlar skogsområden till Ekoparker. Utmärkta områden för fiske, jakt och andra naturupplevelser. 

Ställplatser finns det gott om i Sverige. I de större städerna får ni nog reservera i god tid för att få plats. Ni hittar unika ställplatser på landet på bondgårdar eller om ni vill ha lite mer liv och rörelse kan ni söka er till de över 850 campingplatser som finns runt i Sverige.  

I naturreservat, Ekoparker och andra skyddsområden kan det vara tillåtet att övernatta i husbil på särskilda parkeringsplatser. Kolla efter information för husbilsresenärer och vilar upp dig mitt i naturen!  

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Skogen och marken
Välj de mindre vägarna och upplev Go Nature Trip

Hav, skog och fjäll – aktiv familjesemester

Åk till unik natur och landskap!

Sverige har 29 nationalparker,5 biosfärområden och 4000 naturreservat som alla är värda ett besök. Naturskyddet gäller framför allt de känsliga ekosystem vid sjöar, älvar och havskusten, i fjällen, i skogen och träskområden.

Naturvänner och aktiva familjer lockas till Sverige naturskyddsområden där naturen själv blir till sevärdhet. Storstadsbor hittar lugn och avkoppling i glesbygden. I naturreservat finns också mycket nytt att lära sig om floran, faunan och geologi.

Hitta din favorit naturdestination i olika svenska regioner och resmål; Bohuslän, Runt Vänern, Småland, runt Vättern, Östersjön kusten, Värmland, Dalarna och Härjedalen.  

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Leka och naturen
Ställplats nära naturen

Parkera nära och att göra i skyddade naturområden

I Bohuslän, runt Vänern och Värmland

I Bohuslän   

Kosterhavet: Vid västkusten nära den norska gränsen finns rev av kallvattenskoraller som utgör en livsmiljö för hundratals djurarter. Ovanför ytan bedårar ett fantastiskt skärgårdslandskap. Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark.     

Vid Vänern  

 Ekopark Halleberg och Hunneberg: Berglandskapet har en unik geologi och rik natur som fängslat människan under flera tusentals år. Idag arbetar flera föreningar och organisationer för att bevara och vårda bergens fantastiska natur- och kulturarv.   

UNESCO-Biosfärområde Kinnekulle: Upptäck det blomstrande berget Kinnekulle som är känt för sitt vackra läge vid Vänern. På Kinnekulle finns gott om vandringsleder.  

Sköna Värmland 

Naturreservat Glaskogen: Glaskogen är Värmlands största naturreservat omfattande 28 000 ha mestadels skogsmark av vildmarkskaraktär. Ett semesterparadis, speciellt för husbilsturister: 300 km vandringsleder, fina vattendrag för fiskeentusiaster och badälskare, båt- och kanotuthyrning håller aktiva familjer sysselsatta i dagar och veckor!  

 

Småland och Vättern

Norra Kvill Nationalpark: En magisk skog som står orörd i över 150 år. Den här nationalparken bjuder in till vandringar genom en trolsk värld – som ligger lite undangömd mellan Smålands mer ”turistiska” orter: Eksjö och Vimmerby. 

 Stora Mosse: Här i Sydsveriges största myrområde finns imponerande vidder som för tankarna till fjällvärlden. En självklar avstickare på resan till Småland eller ner till Skåne!

Vid Vätterns biosfärområde Östra Vätternbranterna, hittar du vackra ställplatser , sjöar och naturupplevelser. Besök sjöarna Bunn och Ören. Gör en dagstur till Gränna och ta färjan till Visingsö.

I Östra Vättern Branterna hittar du bra ställplatser på en småländsk gård. När du bokar husbil hos oss får ett specialerbjudande av "Hemma på Hult". Se tillgänglighet för att hyra husbil den vecka du tänkte resa med familjen 

Tiveden Nationalpark: I en av Sydsveriges vildaste skogar kan du vandra i ett landskap med upp till 10 meter höga klippblock som har kommit med inlandsisen. Mellan Vänerns och Vätterns kulturbygder ligger Tiveden som ingenmansland med gammelskog, gråberg, lodjur och historier om rövare och troll. Vitsand, Junker Jägares sten, Stigmanspasset, Stora Trollkyrka, Lilla Trollkyrka och Bergslagsleden är dess främsta sevärdheter. 

Dalarna och Härjedalen

Dalarna

Nationalpark Fulufjället: Som ingångsport till fjällkedjan ligger Fulufjället som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. Missa inte Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige med sina 93 meter och Sverige äldsta träd: Old Tijkko.  

Siljansringen är ett spännande geologiskt område som uppstod när en meteorit ned och träffade jordens yta för 360-368 miljoner år sedan. Besök kommunen Rättvik en inkörsport till Siljansringen. Du får ett skräddarsydda restips av Dalaguiden Guidekullorna när du bokar husbil hos oss. Se tillgänglighet för husbilar den vecka du tänkte resa med familjen

Härjedalen 

Nationalpark Sonfjället: Det väldiga berget Sonfjället reser sig formskönt i centrala Härjedalen. Nationalparken är en nästan orörd tillflyktsort för björn, lo och älg. Det är också ett område med sällsynt tydliga och välbevarade geologiska former, skapade av vatten från inlandsisens avsmältning. Besök och parker vid fäbodvallen Nyvallen  

10 mil söder om Sonfjället i den lilla orten Lillhärdal finns det fina möjligheter att fiska i fjällbäckar. Speciellt vacker är det att paddla kanot en sommarnatt i Härjeån. I natt solen kan ni se bävrarna, som är nattaktiva djur, simma runt i bäverdeltat i Härjeåns biflöde Sexan. I slutet av juli och i början av augusti kan ni plocka hjorton, lingon och blåbär. Parkera gör ni på Lillhärdals camping

En husbil som bas för familjesemestern
Träna med husbil som bas för träningsaktiviteter!

Har du frågor eller funderingar?

Då är du välkommen att kontakta oss.

Sonfjällets nationalpark
Sonfjället i Härjedalen