Två personer framför en smältugn i ett halvmörkt rum. I ugnens ljus håller de en stång för att ta ut smält glas.

Blås din egen kristallskål på plats i det historiska glasriket – på Målerås Glasbruk

Åker du genom Småland under din husbilssemester i sommar? Ta tillfället i akt att se hur konstglas har tillverkats sedan 1700-talet och prova glasblåsning! Du får formge och blåsa din egen skål i kristall.

Målerås är – tillsammans med Kosta, Boda och Orrefors – en av de glasbyar i Småland vars öde är intimt förknippade med glaskonsten. Se den levande historien, ta del av nutiden och lyssna på framtidsplanerna.

Under ledning av en erfaren och kunnig mästare får du prova på glasblåsning! Aktiviteten passar för vuxna och barn från 15 år (av säkerhetsskäl).

Hur kan de enkla ingredienserna sand, pottaska och barium bli något så spektakulärt som klingande kristall? Följ den fascinerande processen från början till slut med ett eget besök i utställningshallen med museum och glashytta!

Exklusiv rundtur i hytta och museum

Många av Sveriges och världens finaste glaskonstnärer har varit aktiva i Småland. I hyttan får du se hur glas tillverkas, glasblåsning, gjutning, gravering i glas samt glasmålning. Du och din familj eller dina vänner får en egen visning och handledning.

Behöver du fler skäl för att bestämma dig?

  • Besöket i hyttan går fint att kombinera med ett besök på Målerås Läder som designar och tillverkar egna väskor och portföljer.
  • I området finns fina leder för vandring och cykel.
  • Du kan äta i hyttan! Wärdshuset Hyttan serverar lunch och kaffe sju dagar i veckan.
  • Sommartid kan du även prova traditionella rätter som hyttsill (stekt sill), isterband och ostkaka som serveras till musik och glasblåsning. På hyttsillmaleras.se ser du vilka kvällar du kan boka bord.

I priset ingår ett ”Glasriket Pass” som ger 10 % rabatter i kristallshopen i Målerås och i många mindre butiker i Glasriket.

Har du inte möjlighet att hämta din avsvalnade skål dagen efter, så kan arrangören skicka skålen till din hemadress till självkostnadspris.

Målerås är en liten glasby sedan 1890 som erbjuder många sevärdheter under sommaren. Mer information om glasriket - butiker, utställningar och muséer -samt Glasbyn Målerås finns på maleras.nu, maleras.se och glasriket.se.

Bra att prova på glasblåsning

Tid: Ungefär 2-3 timmar, kl 10-13 eller 13-16 (beroende på antal deltagare). Besöket startar med att mästaren berättar om tekniken för glasblåsning. Efter det väljer du design för skålen och sedan är du igång med att blåsa din egen kristallskål! Mästaren följer också med dig runt i hyttan och visar och berättar hur man gjuter, målar och graverar. (Rundturen varierar något mellan vardagar eller helgdagar, beroende på vad som är öppet.)

Deltagare: 2-4 personer. Aktiviteten passar både barn från 15 år och vuxna.

Pris: 3 300 kr/2 personer eller 4 950 kr/3-4 personer. Minimum 2 personer. Allt material ingår.

Förberedelser gäst: Oömma kläder och skor. Skjorta (eller motsvarande) med långa ärmar

Bokningar: Boka gärna din glasblåsning minst en vecka innan planerat datum. Skicka e-post till eller ring 0481-314 01 och prata med Jeanette. Ange: Daylight Premium.

Boka nu...

• +46 481-314 01
Stort M i ett gammalt typsnitt och texten Målerås Sweden Since 1890 under
Bokning och kontakt

Vid bokning eller frågor angående prova på glasblåsning vänligen ange "Daylight Premium":

En man bearbetar glas som blev blåst och hänger fortfarande på blåsstången

Vi fick två timmars inblick i glasblåsningskonsten med glasmästaren Carlos i present. Det blev trevliga och heta timmar i Måleråshyttan! Under Carlos pedagogiska övervakning blev det riktigt fina alster. Vi är stolta och glada över att ha fått denna fantastiska möjlighet. Vi hoppas att flera upptäcker att glasblåsning är en rolig upplevelse som ger fina minnen!

Amatörglasblåsarna Irene och Bo från Huddinge (Sverige)

Så här hittar du till prova på glasblåsning på Målerås Glasbruk

Vi finns vid riksväg 31. Omkring 30 kilometer nordväst om Nybro, 60 kilometer från Kalmar och 60 kilometer från Växjö.

Ställplatser för husbilen finns i anslutning till Målerås Vandrarhem B & B. Kom ihåg att ringa ägaren Frank Fender på telefon 0481-311 75 vid ankomst.

Glödande smält glas håller på att formas efter glasblåsningen