Husbilssemester vid en svensk sjö eller älv

Resetips för din husbilssemester vid svenska sjöar och älvar

Besök en av Sveriges nära 100.000 sjöar eller otaliga vattendrag på din husbilssemester med familjen! Sjöar utgör totalt cirka nio procent av Sveriges landyta. Åk utmed floder eller hitta outdoor upplevelser vid åar.  Under er rundresa i husbil är de svenska sjöarna semestermål och de visar vägen på samma gång.

Vattendragen är en viktig naturresurs för energi –och vattenförsörjning såväl som för fiske och rekreation. Sjöar och floder utgör spännande resmål och vackra naturupplevelser..

Sjöarna, floder och skogsbäckar erbjuder avkoppling, stillhet men även en aktiv och äventyrliga semester.

Åk till de sex största sjöarna" Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön, Siljan eller välj några av de mindre sjöarna. De mindre sjöarna ger bra förutsättningar till roliga friluftsaktiviteter. Sitt vid en brygga och drick ditt morgonkaffe. Ta ett kvällsdopp efter en skön bastu. Utforska sjöns stränder, badplatser och bukter. Testa fiske, hyr en roddbåt, kanot eller en kajak.

Väl framme vid din destination hittar du lätt badplatser med hopptorn och grillplats. Om du vill ha information om bra fiskevatten, en prisvärd båtuthyrning eller en markägare som erbjuder en naturskön ställplats vid sjön se GoNatureTrip.

När du bokar en husbil hos Daylight Husbilscenter ingår det en ställplats vid en sjö i Småland och kanoter för en dagstur på sjön .

Se Ödevata Fiskcamps hemsida. Passa på att utforska Glasriket.  Sök lediga husbilar på vår boka husbilsida. 

Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Parkera vid badstrand
Parkera med sjöutsikt

Koppla av vid södra Sveriges vackraste sjöar

Husbilsresor runt stora sjöar

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Husbilsresor runt stora sjöar som Vättern, Vänern, Mälaren och Hjälmaren leder till nya upptäckter. Många av sjöarna ligger i södra Sveriges och relativt nära varandra.

Om du hämtar din husbil i Göteborg tar du dig lätt upp till Vänerns öppna landskap och charmiga strandlägen. Du reser upp genom Bohuslän eller genom Sveriges kornbod Skaraborg. Vår husbilsstation i Jönköping ligger några kilometer från Vättern och Biosfärområdet Östra Vätternbranterna. En vacker landsbygds med kullar, sjöar, äppelodlingar och naturreservat. 

När ni hyr er husbil i Jönköping passa på att resa runt Vättern. Besök Gränna och Visingsö, bada vid Motalas långgrunda stränder eller ät rökt fisk i Hjos hamn.

Andra vackra sjöområden nära Jönköping är sjöarna Bunn och Ören. Hyr en båt, kajak eller kanot över dagen.

Andra sjöparadis i södra Sverige är Åsnen, Bolmen och Kristianstads Vattenrike (Biosfärområde).

Vi arbetar med campingar, gårdar och caféer som ligger vid eller i närheten av sjöar. Hitta husbilsparkering vid sjöar, på camping, gårdar och caféer.

Vill du utforska Vättern? När du bokar husbil hos oss får ett specialerbjudande hos Habo Camping, vacker camping vid Vättern. Åk vidare till Café Lustfyllt för utsikt över Vättern, gott kaffe och hälsosamma luncher. För mer information, villkor och tillgänglighet se respektive hemsidor. För tillgänglighet att hyra husbilar den vecka du tänkte resa med familjen se sök ledig husbil på vår hemsida.

Parkera husbil vid brygga
Välj de mindre vägarna och hitta din egen sjö

Fiska på din husbilssemester

Åk dit fisken nappar!

Allemansrätten ger dig som naturvän många möjligheter att njuta av en aktiv semester vid sjöar och vattendrag. Men glöm inte att fråga om lokala fiskeregler innan du ger dig ut med fiskespöet. Fiskekort finns att köpa vid bensinmackar, on-line, vid fiskeanläggningar eller i lokala affärer. Tänk på att det ofta är privata markägare som håller små vägar öppna, stigar snitslade och stränderna rena. 

Daylight Husbilscenter samarbetar med fiskeanläggningar och gårdar. Med en husbil kan ni lätt nå sjöar där fisken nappar. Våra partners erbjuder ställplats med sjöutsikt. Ni kan också hyra båt, båtmotorer och köpa fiskekort.

Vid Stora Nätaren, Ylen och Anebysjön fiskare ni gös och gädda. För mer information besök Målsånna Turism eller Brovillan B&B.

På Ödevata Fiskecamp når ni sjöarna Ödevaten, Törn, Hultabräan, Mosjön och Skärsjöns. Här finns abborre, gädda, sutare. I Svartö finns det regnbågsfiske.

Med en fiskeguide hittar ni de bästa sjöarna för att fiska gös, gädda men även andra fiskar. Mer information hittar du på  Go-fishing  eller FishinginSweden.  (Sidorna finns på engelska.) 

Ytterligare information hittar du på Angeln Schweden  (Sidan finns på tyska). 

Du får ett specialerbjudande på, Ödevata Fiskecamp när du bokar husbil hos oss. Se deras hemsida för mer information om erbjudandet (hur ni bokar, villkor och tillgänglighet).

Ödevata Fiskecamp erbjuder spännande outdoor aktiviteter. En Eko-destination för naturälskare..

Se tillgänglighet för hyra husbil den vecka du tänker resa med familjen.

Till slut, varför inte ladda ner broschyren "Där fisken nappar i Småland". (Broschyren är i litet format, men du kan skriva ut den i A4 format, med sidan Liggande, och tre broschyrsidor i bredd. Då behöver du bara skriva ut två sidor.) 

(Alla länkar öppnas i nytt fönster. Vissa sidor är på engelska).

Husbild vid en sjö
Ställplats vid en sjö där det nappar

Sjöar besöksmål norra Sverige

Besök Siljan och Storsjön

Längre norrut når du Dalarna och sjön Siljan. Här hittar du rikt kulturlandskap med dalahästar, folkdräkter och midsommartraditioner.  

Mindre känd, men spännande, är regionens speciella topografi som lockar till vandringar och cykelturer med hela familjen. Ett spännande besöksmål är att utforska naturen runt Siljansringen.  Ett landskap som uppstod genom ett meteoritinslag för flera miljoner år sedan. 

 Storsjön i Jämtland är Sveriges femte största sjö. Den sägs vara ingångsporten till fjällvärlden och bjuder på häpnadsväckande utsikter, vattenfall och öar. 

Flera resetips för husbilresan till Siljan och Storsjön hittar du på GoNatureTrip. 

(Länken öppnas i nytt fönster. Sidan är på engelska).

Simma sjö Dalarna
Ett kallt bad i Oresjön i Dalarna

Semesterliv vid älven, skogsbäckar och åar

Med en husbil kan du följa de svenska älvarnas resa genom Sverige. Åk från fjällvärlden till Östersjön. Stanna till vid åar eller hitta skogsbäckar med rent vatten. Åk mellan landskaps -och länsgränser. Utforska lokala samhällen och njut av vackra vyer.

Hitta campingar utmed älvstränderna, slappna av till det ljudet av vattendragens sävliga ström eller älvarnas forsar. Prova att fiska, forsränning, eller paddla kajak. Plocka svamp och bär i skogar och myrar.

Några tips är  Klarälven: Ta sikte på Karlstad och kör uppför floden genom det skogrika Värmland tills du når norska gränsen. Dalälven: Öster- och Västerdalälven rinner upp i Dalarnas fjällområde och förenas vid Djurås i det så kallade ”Älvmötet”. Dalälven är känd för sina vidsträckta fjärdar och vackra nationalparker.

Dalälven rinner 542 km från Norge till Östersjön en perfekt resa för familjen. (länken är på engelska)

För en aktiv familjesemester besök destinationerna Idre-fjäll och Sälen. Resmål som är värda ett besök om ni gillar MTB, orientering eller att vandra.

Semesterliv vid älven, skogsbäckar och åar

Med en husbil kan du följa de svenska älvarnas resa genom Sverige. Åk från fjällvärlden till Östersjön. Stanna till vid åar och hitta skogsbäckar med rent vatten. Åk mellan landskaps -och länsgränser. Utforska lokala samhällen och njut av vackra vyer.

Hitta campingar utmed älvstränderna, slappna av till det ljudet av vattendragens sävliga ström eller älvarnas forsar. Prova att fiska, forsränning, eller paddla kajak. Plocka svamp och bär i skogar och myrar.

Några tips är  Klarälven: Ta sikte på Karlstad och kör uppför floden genom det skogrika Värmland tills du når norska gränsen. Dalälven: Öster- och Västerdalälven rinner upp i Dalarnas fjällområde och förenas vid Djurås i det så kallade ”Älvmötet”. Dalälven är känd för sina vidsträckta fjärdar och vackra nationalparker.

Dalälven rinner 542 km från Norge till Östersjön en perfekt familjeresa. ( länken är på engelska)

 För en aktiv familjesemester besök destinationerna Idre-fjäll och Sälen. Resmål som är värda ett besök om ni gillar MTB, orientering eller att vandra.  

En älv i södra Sverige

Har du frågor eller funderingar?

Då är du välkommen att kontakta oss.

Familjen har roligt på stranden och bygger sanslott